In de hersenstam bevindt zich een thermostaat die onze lichaamstemperatuur onder invloed van oestrogenen nauwkeurig reguleert. Door daling van oestrogenen in het bloed, reageert de thermostaat alsof er sprake is van een te hoge lichaamstemperatuur. Het lichaam reageert daarop met aanpassingen om de warmte kwijt te raken. De huidbloedvaten openen om meer bloed naar de huid te transporteren en de warmte wordt via de huid aan de omgeving overgedragen (zweten). Hierdoor daalt de lichaamstemperatuur weer. Dit proces ervaar je als een opvlieger. (bron: www.dokterdokter.nl)
De biologische processen achter de klachten
- Je eierstokken maken minder oestradiol (het actieve oestrogeen), waardoor minder van dit hormoon je hersenen bereikt.
- Minder oestradiol in de hersenen veroorzaakt een daling van het endorfine- gehalte.
Lage endorfinespiegels in je hersenen maken dat je hersenen alarm slaan, waardoor zij een flinke dosis adrenaline uitstoten, namelijk nor-adrenaline (het vecht- of vlucht- hormoon). - De stoot nor-adrenaline brengt je lichaam in de hoogste staat van paraatheid door je hartslag op te zwepen (hierdoor krijg je hartkloppingen en vlinders in je buik), je bloeddruk omhoog te stuwen en je bloedvaten te verwijden.
- Deze uitgezette bloedvaten zijn de oorzaak van de opvliegers en het zweten.
- Als je slaapt kun je plotseling wakker worden. Je kunt ook diarree krijgen of last van stress.
Fysieke veranderingen in de hersenen
De fysieke hersenveranderingen rondom de overgang zijn van grote invloed op het welzijn. Net als in ons lichaam stijgt ook de temperatuur in de hersenen. Veranderingen in de verhouding tussen oestrogeen- en progesteron spiegels beïnvloeden de temporale kwabben (het hersendeel dat verband houdt met intuïtie) en het limbisch systeem. In deze fase zetten onze hormonen ons aan tot het aanbrengen van veranderingen in ons leven. Wij bepalen zelf of wij hieraan gehoor geven.
In deze fase merken we dat we sneller geïrriteerd raken, dat we ons meer zorgen maken en dat ons humeur sneller wisselt. Deze stemmingswisselingen zijn het gevolg van de hormoonveranderingen en hebben niets te maken met de rest van ons leven. Toch bestaan er sterke aanwijzingen dat regelmatige perioden van stress de hormonale veranderingen in hersenen en het lichaam beïnvloeden. Wie niets verandert aan de levenssituatie, kan als gevolg van emotionele stress te maken krijgen met versterkte hormonale onevenwichtigheid.
Â